Alt du skal vide om din elkedel

Alt du skal vide om din elkedel En elkedel er en nem og hurtigt måde at koge vand til kaffe, te og andre drikkevarer. Desværre kan kedlen med tiden kalke til. Dette kan føre til ubehagelig smag, længere kogetider og i værste fald funktionsfejl i apparatet. Heldigvis er afkalkning af en elkedel en nem opgave, som du kan klare selv derhjemme.

Sådan afkalkes en elkedel?

Der er flere måder at afkalke en elkedel på, afhængigt af hvad du har i dit hjem, og hvad der er mere praktisk for dig. Her er nogle muligheder:

Sådan afkalkes en elkedel med eddike?

Eddike er et naturligt afkalkningsmiddel og kan hjælpe med at fjerne kalkaflejringer i din kedel. Følg disse trin for at afkalke din elkedel med eddike:
 1. Tilsæt to kopper eddike til elkedlen.
 2. Tilsæt to kopper vand.
 3. Tænd for kedlen og lad blandingen koge.
 4. Lad blandingen stå i elkedlen i en time.
 5. Skyl kedlen grundigt med rent vand, inden den tages i brug igen.

Sådan afkalker du en elkedel med afkalkningsmiddel?

Der findes specielle afkalkningsprodukter til husholdningsapparater såsom elkedler. Følg instruktionerne på produktet for at afkalke din kedel med et afkalkningsmiddel. Bestil afkalkningsmiddel til din elkedel Hvordan afkalker jeg en elkedel med bagepulver? Du kan også bruge natron til at afkalke din kedel. Dette virker på samme måde som eddike, men det kan have en lidt mildere lugt. Følg disse trin for at afkalke din kedel med bagepulver:
 1. Tilsæt en kop bagepulver til elkedlen.
 2. Tilsæt to kopper vand.
 3. Tænd for kedlen og lad blandingen koge.
 4. Lad blandingen stå i elkedlen i en time.
 5. Skyl kedlen grundigt med rent vand, inden den tages i brug igen.

Hvad med at afkalke en elkedel med citron?

Afkalkning af en elkedel med citron er en enkel og naturlig måde at få din elkedel tilbage i top stand. Kalkaflejringer kan få din kedel til at arbejde mindre effektivt og vandet til at koge langsommere. Ved regelmæssigt at afkalke din kedel forlænger du apparatets levetid og holder den i gang, som den skal. For at afkalke en kedel med citron behøver du blot et par citroner. Skær citronerne i skiver og kom dem i elkedlen. Tilsæt derefter koldt vand, indtil elkedlen er næsten fuld. Tænd for kedlen og lad vandet koge. Lad derefter elkedlen afkøle og kassér vandet. Skyl derefter kedlen med koldt vand for at fjerne eventuelle citronrester.

Er kalk fra en kedel skadeligt?

Kalkaflejringer i en kedel er ikke sundhedsskadelige, men de kan påvirke, hvordan apparatet fungerer. Kalk kan få kedlen til at arbejde mindre effektivt og vandet til at koge langsommere. Desuden kan kalk få kedlen til at slides hurtigere og derfor nedbrydes hurtigere. Det er derfor tilrådeligt at afkalke kedlen jævnligt af disse grunde. Er en elkedel billigere end gas? Om en elkedel er billigere end gas afhænger af flere faktorer. Nogle elkedler er for eksempel mere energieffektive end andre, hvilket kan resultere i lavere energiomkostninger. Forskellen i pris mellem gas og elektricitet i dit område kan også påvirke omkostningerne ved at bruge en kedel. Det er derfor tilrådeligt at sammenligne energiomkostningerne for forskellige elkedler, inden du foretager et køb.

Hvorfor virker min kedel ikke?

Det kan være ret frustrerende, når din kedel holder op med at virke eller larmer meget. Heldigvis er der en række ting, du selv kan gøre for at løse problemet. Faktisk er der en række grunde til, at din elkedel ikke virker. For eksempel kan der ikke være strøm til elkedlen, eller apparatet kan simpelthen være defekt. Men før du opgiver apparatet, kan du prøve følgende trin for at løse problemet:
 • Sørg for, at stikket er sat korrekt i stikkontakten.
 • Kontroller, om stikkontakten fungerer, ved at tilslutte en anden enhed.
 • Kontroller, om sikringerne i stikkontakten eller målerboksen ikke er sprunget.
 • Sørg for, at elkedlen ikke er for fuld.
 • Sørg for, at filteret ikke er tilstoppet.

Hvorfor støjer en elkedel?

Nogle elkedler larmer, mens de koger. Dette kan skyldes kogepladen eller blæseren, der bruges til at afkøle elkedlen. Det kan også være, at noget i apparatet sidder løst, såsom en skrue eller et stykke plastik. Prøv følgende muligheder for at rette op på støjen:
 • Kontroller, at der ikke er løse dele i elkedlen.
 • Sørg for, at filteret ikke er tilstoppet.
 • Stil kedlen på en flad og stabil overflade.
 • Lad elkedlen køle af, før du bruger den igen.

Sådan udskiftes filteret på en elkedel?

Et kedelfilter er designet til at fjerne kalk og andre forurenende stoffer fra vandet. Derfor er det vigtigt at skifte filteret regelmæssigt. Sådan skifter du filteret:
 • Find filteråbningen i bunden eller hældetuden på kedlen.
 • Fjern det gamle filter og bortskaf det.
 • Rengør det nye filter med lunkent vand.
 • Indsæt det nye filter i filteråbningen.
Bestil et filter til din elkedel

Hvor mange watt bruger min kedel?

Er du på udkig efter en ny elkedel, er det vigtigt at vide, hvor mange watt elkedlen bruger. Dette bestemmer, hvor hurtigt elkedlen kan koge varmt vand. Jo højere watt, jo hurtigere koger elkedlen. Men pas på: højere watt betyder også højere strømforbrug. Når du køber en elkedel, er det derfor klogt at kigge på watttallet og overveje, hvad der er mest passende for dig. Hvis du for eksempel ofte koger små mængder vand, har du måske ikke brug for lige så høj watt som en person, der har brug for at koge store mængder vand regelmæssigt.

Min kedel er utæt!

En utæt elkedel kan være et frustrerende problem. Heldigvis er der en række ting, du kan gøre for at forebygge eller reparere en utæt elkedel. Forebyggende:
 • Sørg for, at elkedlen står på en stabil, plan overflade. Hvis elkedlen placeres på en skrå overflade, kan den begynde at lække.
 • Rengør kedlen regelmæssigt. Hvis der er dannet kalk i elkedlen, kan det forårsage lækage. Brug en kalkfjerner til at fjerne kalken.
 • Kontroller, om elkedlen er ordentligt tætnet. Hvis låget ikke slutter tæt, kan elkedlen lække.
Reparation:
 • Hvis elkedlen bliver ved med at lække, kan du prøve at identificere årsagen. Det kan for eksempel være en skade på elkedlen eller en løs skrue.
 • Når du har fundet årsagen, kan du selv prøve at reparere kedlen. Det kan du gøre ved at skille kedlen ad og udskifte de beskadigede eller løse dele.