Hvordan virker en kaffemaskine?

Hvordan virker en kaffemaskine egentlig?

For enhver maskine er det vigtigt at vide, hvordan den fungerer, for at kunne reparere den effektivt. Derfor vil vi nedenfor forklare dig, så simpelt og klart som muligt, hvordan en kaffemaskine fungerer.

Typer af kaffemaskiner

Først og fremmest er det vigtigt at vide, hvilke forskellige typer kaffemaskiner der findes. De forskellige typer af kaffemaskiner kan groft opdeles som følger:

 • Perkolator;

 • Karaffel;

 • (Dobbelt) filterkaffemaskine;

 • Kaffemaskine med kaffepuder eller kaffekapsler; og

 • Fuldautomatisk maskine.

Perkolator

En perkolator er en af de ældste typer kaffemaskiner. En perkolator får kogende vand til at boble op gennem en finmalet kaffe eller espressoblanding og brygger kaffen på den måde. De velkendte Bialetti kaffemaskiner er eksempler på dette.

Karaffel

En karaffel er en kaffemaskine, der især værdsættes, fordi den udnytter kaffens smag og aroma bedre. Det er faktisk en slags glaskande, hvor den groftmalede kaffe hældes i. Herefter hældes der varmt vand over kaffen, og kaffegrumsen presses ned under en tætsluttende, metalfilter. Selvom smagen og aromaen er overlegen, kan denne maskine give catestol, som forhøjer kolesterolniveauet.

Dobbelt kaffemaskine

En dobbelt kaffemaskine lyder som noget meget specielt, men det er faktisk meget enkelt. En sådan dobbeltkaffemaskine har simpelthen mulighed for at bruge to kander ved siden af hinanden, der kan brygge kaffe samtidig. Praktisk, når kaffeforbruget er højt. En anden variant af disse kaffemaskiner har én kande og en stempelkande. Med denne kan man for eksempel lave espresso. En filterkaffemaskine (med papir) varmer vand, der fordamper og kondenserer ned på et filter fyldt med groftmalede kaffe. Kaffen, der løber ned i en kande fra filteret, indeholder færre stoffer, der hæver kolesteroltallet, end kaffen fra en karaffel.

Kaffepuder eller kaffekapsler

I de senere år er kaffemaskiner, der bruger puder eller kaffekapsler, blevet stadig mere populære. Maskiner som Senseo fra Philips, Nespresso-maskinerne, Tassimo fra Bosch eller de egenrådige Dolce Gusto-maskiner fra NescafÃ. Disse maskiner er udviklet til at brygge en eller to kopper kaffe med en forfinet smagsoplevelse (selvom der er forskellige meninger blandt kaffeelever). Disse maskiner er normalt også interiørvenlige og fantasifuldt designet.

Fuldautomatisk maskine

En fuldautomatisk kaffemaskine indeholder en beholder fyldt med kaffebønner. Faktisk brygges kaffen så frisk som muligt: maskinen har en indbygget kaffekværn, der maler kaffebønnerne. Derefter er brygningsprocessen sammenlignelig med andre maskiner, men på grund af den friskkværnede kaffe er kaffen meget fyldigere i smagen.aak. Den interne kaffekværn laver dog normalt en del støj.

Kaffemaskinens historie

 • I mere end tusind år før Kristus blev kaffe fremstillet (prøv at læse om legenden om den etiopiske gedehyrde Kaldi), men indtil kaffemaskinens introduktion blev det lavet på en temmelig besværlig måde. Uden nogen form for filtreringsmetode blev den malede kaffe blot kogt med vand. De første par kopper smagte godt, resten kunne du smide væk...

 • I 1818 introducerede hr. Laurens i Paris den allerførste kaffemaskine, der fungerede efter percolator-princippet.

 • I 1822 blev den første espresso-maskine lanceret - selvfølgelig igen i Frankrig.

 • I 1901 opfandt Satori Kato "instant coffee" i Chicago, den velkendte opløselige kaffe, hvor du blot skulle tilsætte varmt vand.

 • Den engelske kemiker George Constant Washington opfandt den første masseproducerede opløselige kaffe i 1906.

 • En husmor fra Dresden, i Tyskland, ved navn Melitta Bentz, opfandt det allerførste papir-kaffefilter i 1908. Melitta er stadig et førende mærke inden for kaffefiltre.

 • I 1946 blev kaffemaskinen opfundet. Flere virksomheder hævder at være den oprindelige opfinder, så der er ingen klarhed omkring det.

 • I 60'erne kom der kaffemaskiner med indbyggede kaffekværne (som fuldautomatiske maskiner).

 • Efter 1991 blev espresso og cappuccino meget populære, og der kom både maskiner på markedet, så man selv kunne lave disse luksuskaffer derhjemme, og muligheder i kaffemaskinerne for at brygge denne slags kaffe.

Hvordan virker en kaffemaskine

Dele af en kaffemaskine

På grund af alle disse forskellige typer kaffemaskiner og også en høj mangfoldighed af modeller pr. type eller mærke, er det svært at forklare i alt for mange detaljer, hvordan en kaffemaskine fungerer. Det varierer naturligvis meget afhængigt af typen. Men generelt er der altid tale om en mængde formalet kaffe, et filter og varmt vand. På billedet til højre kan du se de forskellige dele af en papir-filterkaffemaskine og ved siden af dem delene af en typisk percolator. For de øvrige kaffemaskiner som f.eks. Nespresso eller fuldautomatiske maskiner er der så mange specifikke afvigelser pr. mærke og model, at vi ikke kan generalisere dem her. Men i essensen fungerer apparatet indvendigt på en lignende måde som de to afbildede kaffemaskiner.

Trivia: Populær morgenmad drik i New York

En sjov detalje at dele med kaffebryggeren: Først i 1668 blev kaffe mere populært end øl som morgenmadsdrik i New York. Ja, indtil da var øl mere populært. Man bemærkede også, at kaffe smagte bedre til stegte æg! I dag er New York selvfølgelig næsten synonym med kaffe, med alle dens trendy kaffebarer og rige kaffearomaer fra alle verdenshjørner.


Så snart du har fundet årsagen og problemet viser sig at være forårsaget af en defekt reservedel, kan du bestille dine nødvendige kaffemaskine reservedele direkte her. Du kan også finde Siemens kaffemaskine reservedele for eksempel.