Hvordan organiserer man køleskabet?
Hvordan organiserer man køleskabet? Et altid rent og velorganiseret køleskab er vigtigt for at sikre hygiejnen af din mad, men også for at spare tid i køkkenet og undgå spild.
Hvad kan vi gøre for at opbevare mad optimalt, spare energi og holde køleskabet rent og organiseret? Udover sund fornuft (holde orden, ikke købe for meget og undgå at lade mad ligge bagest i køleskabet i månedsvis), er her 10 enkle og nyttige tips.
Hver madvare på sin egen plads
-
Den nederste plads i køleskabet er den koldeste: her opbevarer du de mest fordærvelige fødevarer som fisk, kød og pålæg;
-
På de øverste pladser er det lidt varmere: på de øverste hylder kan vi placere mejeriprodukter, æg og tilberedte retter;
-
I den nederste skuffe (som normalt har en temperatur på 8 °C) kan vi lægge frugt og grøntsager.
Et tomt køleskab? Bedre!
Fyld ikke køleskabet for meget: hvis der er for meget mad i det, kan den kolde luft ikke cirkulere ordentligt, og dette kan have negative konsekvenser for opbevaring af mad og effektiviteten.
Først ind, først ud
Brug altid reglen “først ind, først ud”: husk at placere nyligt købte fødevarer bag de allerede tilstedeværende.
Rengøring
Rengøring skal ske regelmæssigt (helst en gang om ugen): køleskabet forbliver altid rent og er let at rengøre.
Fjern frost
Meget vigtigt: et effektivt køleskab må ikke have frost på væggene (det sker især, hvis der ikke er en automatisk afrimningsfunktion). Det er bedre at fjerne frost med det samme!
Pas på krydskontaminering
Adskil rå fra kogte eller klar-til-at-spise fødevarer: dette forhindrer mikroorganismer, der muligvis er til stede i rå produkter, i at blive overført til mad, der ikke undergår yderligere varmebehandling før indtagelse.
Rester: ja, men kolde!
Rester af tilberedt mad skal først placeres i køleskabet, når de ikke længere er varme. Hvis de er varme, når de sættes i, kræver de meget energi for at køle ned, hvilket fremmer dannelsen af frost og skaber et lag isolation, der gør køleskabet mindre effektivt og reducerer det brugbare volumen.
Glas: også en allieret i køleskabet
Prøv at bruge glasbeholdere og flasker i køleskabet. Det er meget sundere og mere attraktivt at se glas i køleskabet end plastik!
Meditér ikke foran køleskabet
Reducer energiforbruget derhjemme. Bliv ikke stående og tænke for længe med døren åben. Organisation hjælper enormt med dette! Takket være bedre orden i køleskabet, åbner og lukker du døren på et øjeblik.
I fryseren: én ad gangen
For at fryse mad, undgå at lægge alt i fryseren samtidigt: frysningen sker hurtigere, hvis der allerede findes andre frosne fødevarer.
Fra fryseren til køleskabet
For at tø mad op, flyt det fra fryseren til køleskabet: det afgiver kulde og optøningen er mere hygiejnisk.
Etiketter er vigtige
Vær opmærksom på holdbarheden, især for friske produkter, for at undgå at mad bliver smidt ud, der nogle gange forbliver skjult i bunden af køleskabet. Hvis du opbevarer friske pålæg i køleskabet, skal du forbruge dem så hurtigt som muligt, rødt kød varer længst, og hvis du køber det vakuumpakket, holder det et par dage længere. Frisk eller frossen fisk: hvis du køber det friskt, skal du forbruge det så hurtigt som muligt (helst samme dag). Hvis frossen:]
Hvis det er rent, anbefales det at tage det ud af fryseren aftenen før, så det kan tø langsomt op i køleskabet.