Opbevaring af mad
Et køleskab er selvfølgelig en fantastisk apparat: i stedet for at skulle købe friske madvarer flere gange om dagen. Din mad forbliver velsmagende i køleskabet i lang tid, og mælk og andre drikkevarer bliver endda dejligt kolde. Men de fleste køleskabsejere bruger ikke deres køleskab optimalt. Vi giver dig her nogle opbevaringstips til mad. Disse tips kommer delvis fra Fødevarestyrelsen. Brug dem derfor til din fordel!
Brug af køleskabet
Først og fremmest er her nogle ting, du bør være opmærksom på:
Sæt dit køleskab til 4ºC - den optimale opbevaringstemperatur for de fleste madvarer er 4 grader Celsius. Køleskabe er også optimeret til at opretholde denne opbevaringstemperatur.
Opbevar din mad i beholdere eller bokse - Det kan være irriterende og tage meget plads, men det er virkelig bedst at opbevare (forgængelige) fødevarer i opbevaringsbokse. På den måde beskytter du din mad mod udtørring, bakterier og andre stoffer. Med andre ord: selv om køleskabet er forholdsvis hygiejnisk afkapslet fra omgivelserne, er der altid risiko for forurening, også indbyrdes. Hvis boksene også er mikroovnsikre, kan du endda hurtigt tilberede din mad igen!
Opbevar rester maksimalt 2 dage - Efter tilberedning anbefales det ikke at opbevare eventuelle rester i køleskabet i mere end to dage. Risikoen for fordærv og skadelige stoffer bliver for høj derefter. Tip: skriv kogedatoen på resterne!
Lad måltider køle af uden for køleskabet - Det er klogt at lade måltiderne køle af uden for køleskabet. Ikke kun er denne "naturlige" afkøling bedre for maden, det betyder også, at dit køleskab ikke behøver at arbejde så hårdt. Derudover kan et varmt måltid i køleskabet få din øvrige mad til at fordærve.
Brug en friskebakke - Der findes en speciel 'friskebakke til køleskabets grøntsagsskuffe. Dette bevarer dine grøntsager og frugter længere friske!
Grøntsager og frugt fra tropiske lande - Hvis grøntsagen eller frugten kommer fra et tropisk land (f.eks. tomat, avocado eller peberfrugt), er det uheldigt at opbevare dem i køleskabet. Disse frugter er naturligvis ikke 'vant' til kulden! Det er bedre at opbevare dem i en kælder eller i et skur (et køligt, mørkt sted) og især i tilfælde af grøntsager er det meget klogt at lade dem blive i emballagen.
Position i køleskabet
Forskellige fødevarer opbevares bedst forskellige steder. Du har sikkert udviklet dine egne præferencer til placering i køleskabet gennem årene, men overvej gerne følgende råd:
Råvarer - Sæt råvarer helst nederst i køleskabet. Ikke i grøntsagsskuffen, men derover. Temperaturen i køleskabet er lavest der, og så holder råkosten sig frisk længst muligt.
Adskillelse af tilberedte produkter - Dette er logistisk måske lidt besværligt, men meget vigtigt: adskil altid råvarer fra tilberedte måltider. Dette er endda enormt vigtigt med fiske- og kødprodukter!
Ikke lade det stå længe uden for køleskabet - Skal et produkt opbevares kølet, som f.eks. forskellige slags salater eller frisk pålæg? Så er det klogt at lade dem stå uden for køleskabet i kort tid og placere dem tilbage i køleskabet så hurtigt som muligt.
Grøntsager ikke mod bagvæggen - Grøntsager indeholder meget væske. Derfor er det bedst at placere dem med en vis afstand til bagvæggen. Hvis de kommer i direkte kontakt med bagvæggen, er der stor risiko for, at de fryser til, hvilket kan resultere i tab af næringsstoffer. Se andre årsager til frossen mad i din køleskab her.
Naturligvis er vedligeholdelse og reparation af dit køleskab også meget vigtigt. Er der noget galt med dit køleskab? Så kan du hos os bestille alle nødvendige køleskab direkte.