Udskiftning af køleskabsforsegning

Forsegningen af dit køleskab er en afgørende del. Den holder den varme luft ude, så mad i køleskabet ikke bliver dårligt så hurtigt. En velfungerende dørforsegning fører også til en lavere elregning. Dit køleskab spilder nemlig elektricitet, når forsegningen har brug for udskiftning (køleskabet skal arbejde hårdere for at forblive på den rette temperatur). Men hvordan ved du, om den skal udskiftes, og hvis det er nødvendigt, hvordan gør du det? Vi forklarer dig trin-for-trin, hvordan du nemt og hurtigt kan gøre det selv.

Mad i køleskabet fryser

Skal min køleskabsforsegning egentlig udskiftes?

Folk udskifter ofte hurtigt dørforsegningen, eller endda hele køleskabet, når mindre varmeudslip eller andre problemer med dørforsegningen stadig kan løses uden at lave for mange udgifter. En dørforsegning, der lader varm luft trænge ind i køleskabet, kan "lække" på to sider: på siden, hvor forsegningen er fastgjort til døren, eller på siden, hvor forsegningen "holder tæt" mod resten af køleskabet. Det er derfor klogt at tjekke og udføre en basal førstegangservicering, inden du skifter dørforsegningen.

Hvor finder jeg køleskabsforsegningen?

Har du rengjort dit køleskab, men problemet er stadig ikke løst? Så er det tid til at tage fat på forsegningen. Køleskabsforsegningen (dette gælder selvfølgelig også for fryserdøren, din fryser eller dybfryseren) findes indvendigt på døren. Den danner en fleksibel barriere mellem den varme luft udenfor og den elektronisk kølede luft indeni køleskabet.

køleskabsforsegning

Tjek af køleskabsforsegningen

Du kan nemt tjekke dørforsegningen på en af følgende måder:

 • Er køleskabsforsegningen bare beskidt? Rengør forsegningen grundigt i de bøjede riller og på lukkesiden.

 • Luft-testen. Føl langs den lukkede dør: føler du kold luft slippe ud? Så har du brug for en ny dørforsegning.

 • Euroseddel-testen. Sæt en euroseddel mellem køleskabsdøren og køleskabet og luk døren. Træk derefter forsigtigt sedlen ud under den lukkede køleskabsforsegning. Glider den ud med lidt modstand? Så fungerer køleskabsforsegningen stadig fint. Kommer sedlen let ud eller er der fugt eller let skimmel, så kan du med det samme bruge sedlen til at bestille en ny køleskabsforsegning.

 • Åbninger på dørsiden? Træk forsigtigt forsegningen lidt væk fra døren og se, om der dannes åbninger mellem forsegningen og døren. Opstår der åbninger? Så kan du forsøge at reparere det eller vælge en ny dørforsegning.

 • Skimmel eller fugt? Tjek forsegningen, også rillerne, for mørke skimmelangreb eller kondensfugt. Finder du dette, så er det på tide at få en ny køleskabsforsegning.

 • Tjek forsegningen. Sidderr barsten eller revner i gummi? Så har du brug for en ny køleskabsforsegling.

Se alle køleskabsforseglinger

Reparation af åbninger selv

Selvom der er åbninger, kan du forsøge at reparere dem selv. Påfør vaseline i klæberillerne i det løse køleskabsforsegling og luk det af. Du kan også bruge små klæbende trækstrimler. Har det virket? Udfør derefter testene som beskrevet ovenfor. Er forseglingen stadig ikke tæt? Så skal du bestille en ny køleskabsforsegling.

Fastgørelse af forsegling

Det er svært at give en enkel instruktion til udskiftning af en køleskabsdørforsegling, da de kan fastgøres på forskellige måder. Nogle døre er limet med disse forseglinger, som ofte er tilfældet med en Miele køleskab. Ældre køleskabsmodeller har ofte en fastgjort klæberemse til forseglingen. Denne skal fjernes med en passende skruetrækker. Andre forseglinger kan nemt trækkes af i hjørnekanten. Så det er vigtigt at undersøge, hvilken type dørforsegling køleskabet bruger.

Hvordan er min forsegling fastgjort?

Hvis der ikke er instruktioner i den håndbog, du fik med køleskabsmodellen, skal du forsigtigt prøve at fastslå, hvilken type fastgørelse dørforseglingen har. Du skal først trække forseglingen, så langt som muligt til siden (fra den rektangulære linje, som forseglingen dækker). Hvis det er en fastgjort forsegling, vil du sandsynligvis straks se skruerne. Ser du ikke skruerne? Så er forseglingen sandsynligvis trykket ind i køleskabsdøren, med en magnetstrimmel klippet i den eller limet på.

Udskiftning af køleskabsforsegling i 3 trin

Udskiftningen af køleskabsforseglingen kan udføres på et øjeblik:

Trin 1. Sikkerhedsinstruktioner

 • Sikkerhed først! Sluk altid først for strømmen, før du begynder at arbejde med dit køleskab.

 • Fjern derefter hængslerne fra køleskabsdøren, så du kan arbejde lettere uden at beskadige døren eller køleskabet (du skal sandsynligvis vippe køleskabet på siden).

 • Sæt forsigtigt døren på en ridsefri plan overflade (f.eks. et lagen).

Trin 2. Fjernelse af gammel forsegling

 • Er forseglingen fastgjort med en fastskruet klemmeplade? Løsn forsigtigt disse skruer en smule, men fjern dem ikke fra køleskabet (lad dem sidde!).

 • Træk forsigtigt, men ikke for blødt, køleskabsforseglingen løs ved at starte i et hjørne. Hvis forseglingen er limet, skal du bruge lidt mere kraft, men vær forsigtig. Specielt hvis forseglingen er ældre og revnet, kan små stykker gummi blive siddende i spalten. Og det gør det meget svært at sætte den nye køleskabsforsegling på plads.

Trin 3. Placer ny køleskabsforsegling

 • Læg først den nye dørforsegling i varmt vand før du begynder, dette gør den mere fleksibel og lettere at placere.

 • Bemærk! Mange forseglinger har ingen magnetstrimmel på 'indsiden' af døren (den lange hængselside), fordi den ikke er nødvendig der. Hvis du placerer forseglingen forkert, kan magnetstrimlen være på den side, hvor den ikke er mest nødvendig, nemlig der hvor døren lukkes. Hold derfor øje med dette. Magnetstrimlen føles som en hård strimmel indeni.gummi. Hvis du ikke føler forskel på de fire sider, kan gummilisten på køleskabet muligvis have en firsidet magnetstrimmel, selvom det er relativt sjældent.

 • Det nye dørgummi er nemmest at montere, hvis du starter i et hjørne.

 • Har dit køleskab en metalbeslagplade? Træk forsigtigt et hjørne af dørgummiet bag beslagpladen og skub gummiet ind i alle riller (med eller mod uret, det gør ikke noget). Stram derefter alle skruer under gummiet godt fast.

 • Ingen beslagplade i dit køleskab? Skub den smalle rille på køleskabsgummiet ind i dørlisten.

 • Sæt derefter døren tilbage i hængslerne, der er monteret på køleskabet.

 • Påfør noget talkum- eller babypudder på dørgummiet for at forhindre, at det klæber for meget. Glem især ikke hjørnerne, du vil ikke have, at de trækkes ud af listen.

 • Lad døren være lukket i mindst en time og kontroller derefter, om hjørnerne og det nye dørgummi ikke trækkes ud af deres position. Sker det? Stram hjørnerne af køleskabsgummiet lidt strammere med en skruetrækker. Hvis der er åbninger i rillerne, kan du tætne dem med lidt vaselin, som tidligere beskrevet.

Parat til reparationen? Se alle køleskabets dele. Fra AEG til Siemens køleskabsdele.

Få mere ud af dit køleskab

Udskift dit ødelagte dørgummi og få din køleskab i topform igen; med Fiyo har du det. Fra Bosch til Zanussi.


Se alle køleskabsdørgummier