Hjælp, vaskemaskinen spiser min sok!

Forsvundet sok

Efter vasken har du et ulige antal sokker - hvem kender ikke problemet? Ja, det sker faktisk nogle gange: vaskemaskinen 'spiser din sok'. Især hvis manchetten (dørtætning) er lidt slidt, sker det nemt, at en sok, en BH eller en anden lille vask kommer i klemme mellem tætningsgummiet. Så glider det ofte ind i rummet mellem tromlen og skålen efter et par omdrejninger. Farvel sok...

Er det slemt?

I mange tilfælde er det ikke en stor katastrofe, i hvert fald ikke for din vaskemaskine. Når tromlen drejer rundt, slides den forsvundne sok ofte hurtigt ned til små stykker, som derefter bliver skyllet væk. Du mister sokken, men maskinen tager ikke skade. Det er værre, hvis sokken glider endnu længere ind og sidder fast i dele af vaskemaskinen, der driver den. Så sidder tromlen fast, og din vaskemaskine kan ikke længere dreje rundt.

De mest almindelige årsager til en forsvundet sok

Der er dog flere grunde til, at du kan have et ulige antal sokker efter en vask. Ifølge vores vaskemaskinseksperter er de fem mest almindelige årsager til en forsvundet sok som følger:

 1. Sokken er blevet overset og er blevet tilbage i vaskekurven eller faldt ud, da tøjet blev flyttet;

 2. Har du tjekket dit andet tøj? Nogle gange sidder en sok fast i et bukseben, når du tager bukserne af;

 3. Sabotage! Et andet familiemedlem eller en anden husstand mangler en sok og har taget en af ​​dine sokker for at få parret komplet igen;

 4. Har du kigget i sokkeskuffen? Der dukker ofte 'forældreløse sokker' op bag sokkeskuffen i et klædeskab;

 5. Og til sidst: ja, vaskemaskinen har spist sokken.

Hvordan undgår jeg, at min sok forsvinder?

Den enkleste tekniske løsning for forsvundne sokker er: forebyggelse.

 • Fastgør dine sokker sammen med en sikkerhedsnål (bedstemors tip), når de er beskidte. En fordel er, at hvert par allerede passer sammen efter vasken og derfor er nemt at hænge til tørre;

 • En speciel vasketaske til dine finere tøj er ofte også en god idé. Læg al den mindre beskidte vask i denne taske, så mister du ikke noget. Det beskytter også mod huller i sokkerne, skader på undertøj og andre små problemer ved vask med en vaskemaskine.

Sok i klemme? Ingen panik

Men ja, det hjælper dig ikke, hvis en sok allerede er forsvundet. Som vi allerede har sagt, vil sokken i de fleste tilfælde blive smuldret til lette rester, der bare skylles væk gennem afløbet. Men vi kan groft set skitsere tre scenarier:

 1. Sokken eller BH'en sidder lige bag tætningsgummiet

  • Træk tætningsgummiet forsigtigt til side med hånden. Hvis du stadig kan se en del af tøjet der, kan det lykkes at fjerne det let ved forsigtigt at trække og flytte tromlen. Du skal måske også løfte tromlen let, den kan godt give efter lidt. Du kan også bruge en krog her (forsigtigt) for at komme til sokken, BH'en eller hvilket tøj der sidder fast, hvis du ikke selv kan nå det.

  • Vær opmærksom, dit tætningsgummi er sandsynligvis lidt slidt, hvis dette problem opstår. Du kan være heldig at lp.ylabeloo]]]]ig gemakkelijk udskift manchet selv.


 2. Dette er lidt sværere, for hvis tøjet sidder fast der, bliver afløbet blokeret, og der kan forekomme vandskader. Hvis vaskemaskinen altså ikke tømmer vandet ud (læs også disse instruktioner!), er det vigtigt at kontrollere, om der ikke er sokker eller undertøj, der blokerer for din vaskemaskines afløb.

  • Tag stikket ud af stikkontakten, da det er vigtigt at udføre disse handlinger uden strøm på apparatet af hensyn til din egen sikkerhed;

  • Det er selvfølgelig nødvendigt at lade evt. tilbageblevne vand løbe ud af maskinen først. Til dette vil du se en lille låge i bunden af vaskemaskinen, som du kan fjerne, og hvor du bl.a. finder afløbsrøret fra pumpen. Læg en håndklæde på gulvet og sæt en så bred skål som muligt derop. Åbn derefter låget til afløbsrøret og lad restvandet løbe ud;

  • METODE 1: Gennem varmepatronen.

  • Vend vaskemaskinen om, da du skal arbejde på bagsiden af maskinen for at udføre disse handlinger;

  • Løs slangen bag på din vaskemaskine;

  • Skrue skruerne af toppen af vaskemaskinen og fjern den;

  • Fjern varmeelementet (følg delvis vejledningen for at udskifte varmeelementet) så der kommer et hul;

  • Det er ofte muligt at fjerne tøjet med en kraftig krog gennem dette hul;

  • Sæt derefter varmeelementet og alle andre dele tilbage.

  • METODE 2: Gennem slangen mellem tromlen og pumpen

  • For at gøre det skal du fjerne forsiden af vaskemaskinen som beskrevet i instruktionerne for at udskifte pumpen.

  • Men frakobl ikke pumpen, men den store gummirør mellem tromlen og pumpen. Du skal løsne klipsene;

  • Træk tøjstykkerne ud af maskinen gennem hullet og placer røret igen. Skad ikke gummiet eller kanten på tromlen, da dette kan forårsage alvorlige lækager.

 3. Sokken eller bh'en har fuldstændigt blokeret mekanismen bagerst i vaskemaskinen (relativt sjældent)
  I dette tilfælde er det bedst at tilkalde en montør. Der er stor risiko for, at du selv laver en fejl, der får din vaskemaskine til at stoppe med at fungere.

Vaskemaskinemanchet eller net til sokker i vores webshop

Vi kan selvfølgelig, som den mest komplette reservedelswebshop på internettet, levere næsten alle gængse reservedele og tilbehør til din vaskemaskine.

 • Er du på udkig efter det rette manchet til din vaskemaskine? Klik her!