Udskiftning af opvaskemaskinens indløbsventil

Hvordan udskifter man en vandindløbsventil?

Vandindløbsventilen i din opvaskemaskine har en vigtig opgave; den sørger for den rigtige mængde vand i maskinen. Du finder den normalt bag det nederste adgangspanel med to ledninger tilsluttet, en afløbsslange til karret og en vandindløb fra dit hjem.

Hvis din opvaskemaskine ikke fylder med vand, er dette den første komponent, du skal tjekke for skader, lækager eller problemer med strømforsyning/aktivering af delen.

Hvis du har konstateret, at den er beskadiget, finder du nedenfor de nødvendige instruktioner til at udskifte en vandindløbsventil i en opvaskemaskine.

Hvilket værktøj har du brug for?

Du skal sandsynligvis bruge en stjerneskruetrækker, en unbrakonøgle, en kombitang og måske en justerbar skruenøgle.

Ingen værktøj derhjemme? Spørg en nabo, ven eller kollega, om du kan låne noget. Godt værktøj er altid nyttigt og et kvalitets sæt er en god investering for fremtiden.

Sørg for, at du slukker for al vand- og strømforsyning, før du begynder at arbejde på din maskine. Selv om du kun arbejder på forsiden af maskinen, kan det være mere praktisk at trække din opvaskemaskine ud og vippe den bagud for mere plads og bedre udsyn.

Trin til at udskifte din vandindløbsventil

 • Start med at fjerne adgangspanelet i bunden af maskinen. Her har du sandsynligvis brug for en unbrakonøgle, da det ofte er fastgjort med unbrakoskruer på cirka 1/4 tomme.

 • Når dette panel er fjernet, vil du se et andet subpanel med to huller, der giver adgang til skruerne, der holder vandindløbsventilen på plads. Dette kan være vanskeligt på grund af begrænset mobilitet og synlighed. Vi anbefaler også at fjerne dette andet panel (hvis din maskine har det).

 • Fjern blot skruerne i de øverste hjørner af panelet med en stjerneskruetrækker. Panelet kan derefter løftes ud af maskinen. Nu kan du se vandindløbsventilen fuldstændigt.

 • Først vil du se beslaget til vandventilen under skruerne, der holder indløbsventilen, og tilslutningen, der forbinder med vandforsyningen. Frakobl vandforsyningen og fjern derefter tilslutningen fra ventilen, før du fortsætter. Skru tilslutningen løs og læg den til side til den nye ventil.

 • Dernæst skal du løsne de to skruer, der fastgør vandindløbsventilen til beslaget.

 • Ventilen kan nu falde ned, og du vil have adgang til komponenten og de forbindende dele.

 • Fjern de tilsluttende ledninger, og du skal også frakoble afløbsslangen. Denne holdes normalt på plads af en fjederklemme. Brug din tang til at klemme klemmen sammen, så den løsnes, og du kan skubbe den langs slangen for at frigøre vandindløbsventilen.

 • Nu hvor ventilen er løs, skal du blot gentage ovenstående trin i omvendt rækkefølge.

 • Først tilsluttes den nye ventil til afløbsslangen. Sørg for, at du ikke vrider eller knækker slangen, hvilket kan forårsage problemer med vandstrømmen. Fastgør ventilen ved at skubbe den ind i slangen og brug derefter din tang til at sikre fjederklemmens forbindende dele vandtæt.

 • Tilslut derefter ledningerne igen til komponenten.

 • Nu kan du genmontere skruerne, så din vandventil sidder fast igen. Derefter fastgør du tilslutningen, så du også kan genmontere vandforsyningen.

 • Alt hvad du nu skal gøre, er at fastgøre de to paneler igen, og din reparation er færdig.

For at finde reservedele, der er kompatible med din specifikke opvaskemaskine, skal du bruge modelnummeret. Dette er normalt en kombination af tal og bogstaver og kan findes på typeskiltet inde i opvaskemaskinens dør, eller helt nederst (under døren, næsten på gulvet).

Kontakt Os

Hvis du har spørgsmål om reservedele, som du har brug for, er du velkommen til at sende os en e-mail på info@fiyo.dk, eller kontakt os via vores kontaktformular. Glem ikke at angive dit model (type) nummer, så vi er sikre på, at vi søger de rigtige dele til dig.